• Home
  • Hoe bereid je je voor op Back to School? | Intertoys

Hoe bereid je je voor op Back to School?

Publicatiedatum: 21-7-2021

‘Vakantie, vakantie, vakantie!’ schreeuwden de kinderen vol vreugde toen de zomervakantie begon. Het lijkt nog maar een paar dagen geleden, maar inmiddels zijn er echt al wat weken vakantie voorbijgevlogen. Dat betekent dat de scholen ook weer bijna de deuren hebben geopend. Hoe leuk school ook is, de eerste dag is natuurlijk toch altijd weer even spannend. Een goede voorbereiding helpt jou en je kindje om er met plezier en vertrouwen naar toe te leven en maakt de omschakeling een heel stuk makkelijker. Maar hoe bereid je het teruggaan naar school voor?

Pas het ritme aan

In de vakantie is laat opblijven en lekker lang uitslapen vaak eerder regel dan uitzondering. Een grote omschakeling dus als je weer naar school moet! Zorg er daarom voor dat de regelmaat in de laatste week van de vakantie weer teruggebracht wordt. Ga eerder naar bed, zet de wekker en bereid je alvast voor op het schoolgaande leven.

In het begin kan het natuurlijk even duren voordat de kindjes in slaap vallen, ze zijn nu eenmaal lange, gezellige avonden gewend. Laat ze van tevoren weten dat ze weer op tijd naar bed moeten, zo zijn ook zij erop voorbereid. Zorg ervoor dat je ‘s avonds rust creëert door je kind bijvoorbeeld in bad te doen. Hierbij is een vast bedritueel erg belangrijk. Zorg voor een vaste volgorde van wassen, tandenpoetsen en pyjama aandoen. Lees daarna nog een verhaaltje voor om nog wat ontspanning te creëren.

Begin alvast met leren

Om je kindje alvast te laten wennen aan schoolwerk en het leren is het handig om thuis alvast wat kleine oefeningen te doen. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende leersystemen of oefenboekjes gebruiken. Dit is een leuke, speelse manier om toch al een beetje gewend te raken aan het huiswerk en de hersenen alvast aan het werk te zetten. Op deze manier is het een eitje om weer mee te komen op school en het schoolwerk te maken.

Educatief speelgoed bij Intertoys
Oefenboekjes bij Intertoys

Koop de juiste schoolspullen

Het nieuwe schooljaar moet je natuurlijk beginnen met de allerleukste schoolspullen. Maar wat heb je nu precies nodig en waar moet je op letten?


Rugtas

Een goede, stevige schooltas is natuurlijk hartstikke belangrijk voor het meenemen van al je schoolspullen. De leeftijd van je kindje is bepalend voor de grootte van de schooltas. Als je kindje naar de kleuterklas gaat is een rugzak tot 10 liter meestal genoeg voor het meenemen van alle spullen. Als je kind naar een hogere groep gaat en meer huiswerk krijgt is het handig om een rugzak tot 20 liter te kopen. Kies een rugzak in een leuke kleur, print of thema. Plaats de rugtas zo dat de onderkant op het middel van je kindje valt. Zorg ervoor dat zwaardere spullen het dichtst bij de rug zitten en gebruik alle vakken in de tas om spullen op te bergen. Hoe beter de spullen verdeeld, hoe lichter om te tillen. Zo kan jouw kleintje optimaal genieten van de rugtas.


Etui

Een etui is onmisbaar op school. Je kunt er al je schrijfbenodigdheden in meenemen en bewaren. Je kunt een voorgevulde etui kopen met alle benodigdheden er al in, of een lege etui die je zelf kunt vullen. Vul de etui met kleurpotloden, potloden, pennen, gum, liniaal en schaar. Zo heb je alle benodigdheden bij je om de mooiste schrijf- en knutselwerkjes te maken.


Lunch spullen

Een lunchbox en schoolbeker kunnen natuurlijk niet ontbreken op het lijstje. Maak de lekkerste boterhammen en stop deze met een gezond koekje of een stukje fruit in de lunchbox van je kleintje. Doe wat water of melk in de beker en je kindje is klaar om naar school te gaan!

Zorg voor het juiste vervoer

Is de school dichtbij genoeg om te lopen of heeft je kindje een step of fiets nodig? Misschien heb je deze al wel voor je kindje. Zorg er dan voor dat je even een onderhoudscheck doet. Zijn de banden opgepompt? Werkt alles nog? Daarnaast is het handig om regenkleding in huis te hebben, want in Nederland kan het zomaar met bakken uit de lucht vallen!

Al deze tips zorgen voor een soepele overgang van vakantie naar school. Je kindje is helemaal klaar voor Back to School!