Welk speelgoed bevordert de fijne motoriek van je kindje?

Babyspeelgoed dat de fijne motoriek stimuleert

Publicatiedatum: 10-3-2022

Vtech baby magisch liedjesboek blauw

Het juiste antwoord is B

De beweegbare figuurtjes op de bladzijden van het VTech Baby Magisch Liedjesboek helpen de fijne motoriek van jouw kleintje te ontwikkelen. Ze kunnen op de pianotoetsen drukken en op deze manier verschillende muziekinstrumenten ontdekken. De kleurrijke illustraties van dit motoriekspeelgoed stimuleren bovendien de visuele ontwikkeling van het kind en moedigen het aan om ernaar te grijpen en het aan te raken.
 

Vtech baby walker

De babywalker is daarentegen speelgoed dat gefocust is op de grove motoriek van peuters, namelijk het zetten van de eerste stapjes. Je kindje speelt met dit speelgoed in de fase dat het net leert lopen. Hierbij gaat het om grote bewegingen met de romp, armen en benen. Dit noemen we ook wel de grove motoriek.
 

Wat is het verschil tussen grove en fijne motoriek?

De termen ken je vast, maar wat betekenen ze nu eigenlijk precies? Als kinderen opgroeien ontwikkelen ze als eerste hun grofmotorische vaardigheden. Bij deze motorische ontwikkeling gaat het om basisbewegingen waarbij bepaalde delen van het lichaam, bijvoorbeeld de romp en armen, gecoördineerd worden gebruikt. Je kindje leert kruipen, staan, zitten, lopen, vangen en andere grote bewegingen met de ledematen. Het is belangrijk dat ze dit onder de knie hebben voordat ze werken aan hun fijne motoriek. Dat deel van de motorische ontwikkeling vereist namelijk meer aandacht en concentratie. Eerst kijken ze naar een voorwerp en daarna voeren ze een bewuste handeling uit om het object te ‘manipuleren’, oftewel er iets mee te doen. Bij dergelijke fijne bewegingen, zoals een kraal vastpakken, knippen en een potlood gebruiken, hebben we het over de fijne motoriek.
 

Speelgoed voor het stimuleren van de fijne motoriek

Speelgoed voor de motorische ontwikkeling

Het stimuleren van de motoriek bij jonge kinderen is niet alleen goed voor het lichaam maar ook voor de hersenen. De diverse handelingen leren de zintuigen om samen te werken en zorgen voor telkens nieuwe verbindingen. Deze vormen de basis voor alles wat je als volwassene doet en kunt. Het is dus enorm belangrijk dat jouw baby of peuter gestimuleerd wordt om de grove en fijne motoriek te ontwikkelen. Gelukkig heeft Intertoys een uitgebreide collectie baby- en peuterspeelgoed om jouw kleine een handje te helpen met de motorische ontwikkeling. Kies bijvoorbeeld uit prachtig activiteitenspeelgoed van VTech of mooie bouwblokken van Little Dutch. Zo leert jouw kindje spelenderwijs elke dag weer bij!