Wereld Scrabble Dag blog

Wereld Scrabble Dag!

Publicatiedatum: 13-4-2022

Woordtovenaars opgelet! Het is vandaag, woensdag 13 april, namelijk Wereld Scrabble Dag. De perfecte dag dus om het bordspel erbij te pakken en je van je meest creatieve kant te laten zien.


Het spel Scrabble zul je ongetwijfeld wel kennen, maar ben je ook bekend met de geschiedenis van het spel?


Speciaal voor Wereld Scrabble Dag zijn wij eens in het verleden gedoken van dit beroemde bordspel om te kijken waar het allemaal begon. Zo kun je lezen over de geschiedenis van Scrabble en interessante feitjes ontdekken.

Wereld Scrabble Dag Geschiedenis Scrabble

Scrabble, daar waar het allemaal begon

Waarom valt Wereld Scrabble Dag nou eigenlijk op 13 april? Nou, dat is vrij simpel te verklaren. Deze dag is namelijk de geboortedag van Scrabble-uitvinder Alfred Mosher Butts (1899-1993).


Al in 1931 bedacht de jonge Amerikaanse architect het idee voor het wereldwijd populaire bordspel. Alfred was geobsedeerd door spelletjes en een groot fan van kruiswoordpuzzels en anagrammen uit de kranten. Daardoor kwam hij ook op het idee om zijn eigen woordenspel te maken.


Scrabble heette toen niet gelijk Scrabble, nee Alfred noemde het spel toen ‘Lexiko’. Lexiko draaide al wel om het neerleggen van letters, maar had nog geen bord.


Het succes van Lexiko bleef helaas uit. Grote speelgoedfabrikanten zagen er weinig in. Toch bleef Alfred zijn uitvinding ontwikkelen. Lexiko kreeg nu officieel een bord om woorden punten te geven en de naam werd gewijzigd naar Criss-Cross Words.


Het is haast niet voor te stellen, maar de nieuwe versie leverde nog steeds niet veel op. Criss-Cross Words werd maar op kleine schaal verkocht onder enkele fanatieke spelers.


Pas in het jaar 1948 kwam Criss-Cross Words van de grond. Spelletjesontwerper James Burnot was groot fan van het spel en kocht de rechten van Alfred met het plan om het spel wereldwijd te verspreiden.


De regels van Criss-Cross Words werden iets aangepast, het bord kreeg andere kleuren en de naam ‘Scrabble’ was officieel geboren! Vanaf 1954 werd het spel in Groot-Brittannië verkocht. Sindsdien rees het succes de pan uit met in 1991 het allereerste wereldkampioenschap in Londen.


De nieuwe regels van Scrabble bleven 62 jaar lang onaangepast. Pas in 2010 kwam daar verandering in toen spelletjesfabrikant Mattel besloot dat je met een nieuwe variant ook plaatsen, personen en merknamen op het bord mocht neerleggen. Daarbij mochten woorden voortaan ook achterstevoren worden neergelegd.

Wereld Scrabble Dag weetjes

Wist jij dit al? Check deze 9 leuke Scrabble-weetjes

Met een wereldwijd populair spel als Scrabble heb je natuurlijk tal van leuke feitjes. En leuke feitjes, wij zijn er dol op! Daarom zijn wij eens in de (woorden)schatten van Scrabble gedoken en hebben een mooie top 9 verzameld.


1. Interessant en misschien wist je dit nog niet, maar Scrabble is een Engels woord voor krabbelen en grabbelen. Zoals je in het spel alle letters op het bord ‘neerkrabbelt’ en de punten bij elkaar grabbelt.


2. Noem Scrabble gerust een populair spel, want wereldwijd zijn er al meer dan 150 miljoen exemplaren verkocht.


3. Tik-tak, tik-tak, wist jij dat er elk uur wereldwijd minstens 30.000 Scrabble-spelletjes worden gestart?


4. Er bestaan over de hele wereld verschillende nationale Scrabble-kampioenschappen. Het eerste kampioenschap werd in 1972 gehouden in Frankrijk.


De laatste winnaar van het wereldkampioenschap Scrabble is de Nieuw-Zeelander Nigel Richards, die het kampioenschap nu in totaal vijf keer heeft gewonnen. De laatste editie won hij het beslissende spel met in totaal 575 punten.

Wereld Scrabble Dag Scrabble bord

5. Raar maar waar, in 1993 leerde de Engelsman Mark Nyman 10.000 woorden uit zijn hoofd om zich voor te bereiden op het wereldkampioenschap Scrabble. Niet voor niks, want dat jaar won hij ook het toernooi. Een schoolvoorbeeld van een goed begin is het halve werk.


6. Toen in 1985 een Amerikaanse luitenant en korporaal vast kwamen te zitten in een gletsjerspleet op Antarctica, speelden zij vijf dagen lang achter elkaar Scrabble. Puur om de tijd door te komen.


7. Op het moment van schrijven is Scrabble uitgegeven in 121 landen en verkrijgbaar in zeker 31 verschillende talen. Dit is onder meer in het Frans, Duits, Afrikaans en natuurlijk Nederlands.


8. Y is in de Nederlandstalige versie van Scrabble een van de letters met de hoogste waarde, samen met X en Q. Geen makkelijke letters om neer te leggen, maar wij hebben wel wat suggesties om deze kwijt te kunnen op het speelbord: xylofoon, skybox of aquagym. Gelukkig bestaat er ook een officieel Scrabble Woordenboek om eens te bestuderen.


9. Scrabble beschikt vandaag de dag over een braille-versie. Dit maakt het mogelijk dat ook blinde mensen het spel kunnen spelen.


Wij hopen dat je met deze geschiedenisles en weetjes meer hebt opgestoken van het fenomeen Scrabble.


Heb je trouwens al gezien dat elke eerste letter uit de top 9 samen verticaal het woord ‘Intertoys’ maakt? En Intertoys heeft volgens de letters in de Nederlandstalige Scrabble een woordwaarde van 20 punten! Toch nog een grappig feitje als afsluiter.


Heb jij al helemaal zin om aan de slag te gaan met je eigen Scrabble bordspel? Bekijk dan snel eens de versies die wij beschikbaar hebben.