• Home
  • Internationale Puzzeldag: Rubik's kubus weetjes! | Intertoys

Nationale Puzzeldag: weetjes over de Rubik’s kubus!

Publicatiedatum: 28-1-2022

Haal de puzzels maar uit de kast en ga er eens lekker voor zitten, want op 29 januari is het Nationale Puzzeldag! Een perfecte dag dus om je eens te wagen aan tal van uitdagende puzzels. Je kunt kiezen voor een mooie legpuzzel, vormenpuzzel of een leuke 3D-puzzel. Maar Nationale Puzzeldag is natuurlijk ook een leuke kans om eens een andere puzzel uit te proberen. Of je te verdiepen in de achtergrond van een (inter)nationaal bekende puzzel. Ben je bijvoorbeeld fan van de beroemde Rubik’s kubus? Wij bij Intertoys wel. Daarom zijn we op zoek gegaan naar de oorsprong van deze bijzondere puzzel en bedenker Ernő Rubik. Zoals de achternaam al doet vermoeden is Ernő Rubik de uitvinder van de Rubik's kubus, de welbekende populaire draaipuzzel en breinbreker. Leuk feitje: hij heeft de kubus in eerste instantie helemaal niet bedacht als puzzel!

Internationale Puzzeldag: weetjes over de Rubik's kubus!

Rubik’s kubus: een ware wereldhit

Bij een Rubik’s kubus is het de uitdaging om op elke zijde van de kubus één kleur te krijgen. Een puzzel waar sommigen hun hoofd over breken en anderen zich juist ontpoppen tot natuurtalent! De Hongaarse wiskundige en architect Ernő Rubik bedacht het concept van de kubus in 1974. De eerste kubus die Rubik ontwierp was daarbij zelfs van hout en had helemaal geen kleuren! De kleuren werden later pas toegevoegd, omdat je daarmee ook de veranderingen kon zien tijdens het draaien. Het idee achter de kubus was om zijn studenten meer ruimtelijk inzicht te geven, om mensen te laten denken met hun handen. Wie had ooit gedacht dat dit speeltje en hulpmiddel een paar jaar later zou uitgroeien tot een wereldhit? Sterker nog, vandaag de dag zijn er wereldwijd al honderden miljoenen exemplaren van de kubus verkocht.


Wie is het snelst?

Bij een wereldwijd populaire puzzel is het natuurlijk een kwestie van tijd voordat er overal records worden gevestigd. In het geval van de Rubik’s kubus bestaat er zelfs een internationale World Cube Association, een organisatie die elk record moet erkennen. Afhankelijk van het aantal vakjes zijn er door de jaren heen meerdere records behaald met de Rubik’s kubus. Het huidige wereldrecord voor de 3x3 kubus staat momenteel op naam van Feliks Zemdegs. De Australiër had maar 4,22 seconden nodig om de puzzel op te lossen. Daarvoor was het record in handen van de Zuid-Koreaan SeungBeom Cho, die de klus in 4,59 seconden wist te klaren. En ongelooflijk maar waar, er zijn zelfs puzzelaars die in staat zijn om de kubus blind op te lossen. Mocht je dat zelf willen proberen, dan moet je sneller zijn dan 14,67 seconden.


Tijd om zelf aan de slag te gaan

Heb jij wel zin om je eigen record te vestigen met een Rubik’s kubus? Dan ben je bij Intertoys uiteraard aan het juiste adres. Scoor nu zelf de gewilde kubus en laat zien waarom jij de beste bent! En onthoud, oefening baart kunst.