• Home
  • Xbox Series X | Alles over Xbox Series X | Intertoys
Xbox Series X

Alles over Xbox Series X

Maak kennis met de toekomst van gaming met de Xbox Series X! De nieuwste console van Microsoft, verkrijgbaar sinds november 2020, is een ware doorbraak voor alle gameliefhebbers. Wat kan de Xbox Series X precies? Wat zijn de specificaties en naar welke games mag je uitkijken? Onderstaand volgen de belangrijkste details.

Xbox Series X: de specificaties

De Xbox Series X is volgens Microsoft de krachtigste console die ooit is ontwikkeld. De console beschikt over een 8 core AMD Zen 2 CPU, waarmee de rekenkracht vier keer sneller is dan de Xbox One. Tegelijkertijd is er een 12 teraflops (TFLOP) RDNA 2 GPU ingebouwd waardoor de prestaties acht keer hoger komen te liggen dan de Xbox One en wat, in combinatie met de CPU, moet zorgen voor een grafische boost en meer immersie zoals nooit tevoren. De 12 TFLOP maakt het voor de Xbox Series X namelijk mogelijk dat games in 4K worden afgespeeld met een framerate van 60 FPS, die kan oplopen tot 120 FPS. Gecombineerd met de Variable Rate Shading (VRS) en Direct X raytracing genieten gamers van prachtige gamewerelden waarin alles soepel verloopt en tot in details is uitgewerkt. Ook de toevoeging van het GDDR6-geheugen van 16GB en een op maat gemaakte SSD-schijf van 1 terabyte dragen bij aan deze nieuwe generatie van gaming.


Xbox Velocity Architecture

Zoals hierboven beschreven maakt de Xbox Series X gebruik van een op maat gemaakte SSD-schijf. Volgens Microsoft valt deze 1TB NVME SSD-schijf, zoals de officiële naam luidt, onder het zogeheten Xbox Velocity Architecture plan. Dit plan tilt de prestaties van de console duidelijk naar een hoger level. De 1TB NVME SSD schijf die een kracht bereikt van 2.4GB/s is bijvoorbeeld veertig keer sneller dan de huidige schijf die geïntegreerd is in de Xbox One. Dit houdt in dat de laadtijden van de Xbox Series X nauwelijks merkbaar zijn of geheel verdwijnen. Maar dankzij deze schijf is ook Quick Resume mogelijk. Met Quick Resume zijn gamers in staat om meerdere games tegelijk te spelen en direct te schakelen tussen deze games zonder dat een game hoeft te worden afgesloten. Met een paar drukken op de knop beland je moeiteloos in het ene naar het andere virtuele verhaal en kun je direct verdergaan met waar je gebleven was.


Het design van de console

Kijkend naar het ontwerp van de Xbox Series X is te zien dat deze een kubusachtige vorm heeft. Microsoft benadrukt dat zij voor het ontwerp gekeken hebben naar het gemak van de console. De Xbox Series X, die een zwarte kleur heeft, moet moeiteloos aansluiten op de rest van het meubilair. De console kan zowel in een horizontale als verticale positie worden gepositioneerd. Aan de buitenkant is ruimte gelaten voor de disc tray en een aan- en uitknop met linksboven het Xbox logo. De binnenkant van de console is dusdanig ontworpen dat de warmte die wordt afgegeven tijdens het gamen gelijkmatig wordt verdeeld over drie luchtstroomkanalen. Hierdoor blijft de console koel en stil. Er is een gesplitst moederbord die de interne componenten van de Xbox Series X op temperatuur houdt en die ervoor zorgt dat de console meer vermogen kan leveren. In combinatie met het koellichaamchassis, de ingebouwde ventilator, en de zogeheten ‘vapor chamber’ die de core en het geheugen van de console onder controle houden, maken dat de Xbox Series X dit huidige ontwerp heeft gekregen.

Het design van de controller

De draadloze controller van de Xbox Series X toont op het oog veel overeenkomsten met die van de Xbox One. Microsoft wenst de jarenlange ergonomie die is opgebouwd met de Xbox One te behouden voor de Xbox Series X. Toch zijn er wel kleine verschillen op te merken met deze nieuwe controller. Zo beschikt de controller over iets meer rondingen rond de triggers en bumpers en is er reliëf aangebracht. Verder is de knop van het D-pad iets ingedeukt zodat het middengedeelte makkelijker kan worden gevonden. Maar de belangrijkste toevoeging is zonder meer de share-knop. Dankzij deze knop kunnen gamers opgenomen gameplay en screenshots delen met de community.

Xbox Series X trailer

Een next-gen console en een nieuwe generatie games om te ontdekken: welkom in de wereld van de Xbox Series X! Begeef je op spannende avonturen en verken de prachtige virtuele werelden die tot je komen met games als Far Cry 6, Halo Infinite en Battlefield 2042. De Xbox Series X console verzorgt met zijn rekenkracht en grafische mogelijkheden een ultieme game-ervaring. Omschreven als 'de snelste en krachtigste Xbox ooit' dompel je jezelf met de Xbox Series X onder in gamewerelden met perfect uitgewerkte personages, schitterende omgevingen en uiterst oog voor detail. Power Your Dreams.


Backwards compatible en Smart Delivery

Niet alleen nieuwe games maar ook geselecteerde oude(re) games zijn speelbaar op de Xbox Series X. Microsoft heeft ervoor gekozen om de console compatibel te maken met games die eerder verschenen voor oudere generaties: de originele Xbox, Xbox 360 en Xbox One. Dit betekent concreet dat duizenden games direct speelbaar zijn op de Xbox Series X. Daarnaast worden er games aangeboden via de Xbox Game Pass. Voor alle oudere games geldt bovendien dat deze ook volop gebruikmaken van de nieuwste hardware mogelijkheden van de Xbox Series X. Elke backwards compatible game verschijnt hierdoor nog mooier en soepeler op je televisiescherm


Naast de backwards compatibility ondersteunt de Xbox Series X ook Smart Delivery. Deze functie zorgt ervoor dat je een game slechts één keer hoeft te kopen en dat automatisch de juiste versie van die game wordt geïnstalleerd afhankelijk van op welke generatie console jij op dat moment wilt spelen. Maar deze functie zorgt er ook voor dat jij bestaande save games die je bijvoorbeeld op een Xbox One hebt behaald, moeiteloos kunt overhevelen naar de Xbox Series X. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je progressie verliest. Deze laatste functie geldt momenteel nog voor geselecteerde games.


Alles van Xbox Series X|S

Lees hieronder het belangrijkste nieuws omtrent de Xbox Series X|S