• Home
  • Alles over FIFA 23: Ontdek het hier! | Intertoys
FIFA 23

Alles wat je moet weten over FIFA 23!

Publicatiedatum: 22-9-2022

Het is nu dan écht bijna zover! De release van FIFA 23 staat voor de deur. Tijd dus om je vrienden op te trommelen en die eerste online voetbalpotjes in te plannen. Om jou geheel voorbereid aan de virtuele aftrap te laten verschijnen, zijn wij zo vrij geweest om de leukste en belangrijkste feitjes van FIFA 23 op een rijtje te zetten. Lees daarom snel alles wat je moet weten over deze immens populaire voetbalgame!


FIFA 23 is uitgekomen voor de PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X & S, Xbox One en Nintendo Switch, en kon je bij Intertoys pre-orderen. De FIFA 23 games die nu nog bij ons verkrijgbaar zijn vind je tussen onze FIFA games.

FIFA 23 voetbalstadion en voetbalsters Sam Kerr

De vrouwen zijn aan zet

Het vrouwenvoetbal wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit en dat is ook Electronic Arts niet ontgaan. Voor het eerst heeft een FIFA game nu ook twee vrouwencompetities: de Engelse FA Women’s Super League en de Franse Division 1 Féminine.


Nu kun je in twee topcompetities schitteren met grote sterren als Vivianne Miedema (Arsenal), Sam Kerr (Chelsea), Wendie Renard en Daniëlle van de Donk (allebei Olympique Lyonnais). Sam Kerr is trouwens ook de eerste vrouw die op een cover van een FIFA game staat! Je vindt de Australische terug op de Ultimate Edition en op de reguliere FIFA 23 covers in Australië en Nieuw-Zeeland.

FIFA 23 gaat direct crossplay

De fans hebben er lang op moeten wachten, maar FIFA 23 krijgt direct met zijn release een crossplay-functie. Dit betekent dat spelers die een PlayStation 4 (PS4) of Xbox One hebben tegen elkaar kunnen spelen en datzelfde geldt voor spelers die een PlayStation 5 (PS5) (PS5), Xbox Series X & S, PC of Google Stadia hebben. Let dus op, want last-gen consoles kunnen niet tegen new-gen consoles spelen.


Vooralsnog is de crossplay-functie beschikbaar voor online 1v1 modes, waaronder FIFA Ultimate Team (FUT Online Friendlies, FUT Rivals, FUT Champions en FUT Online Draft), Online Seasons en Online Friendlies. De Nintendo Switch ondersteunt helaas geen crossplay-functie.

FIFA 23 voetbalstadion voetballers Virgil van Dijk en Vinicius

FIFA Ultimate Team: chemistry op de schop en FUT Moments

FIFA Ultimate Team (FUT) is zonder twijfel de meest populaire modus in FIFA. Spelers kunnen met FUT hun eigen droomelftal samenstellen. Je speelt wedstrijden om FUT-munten te verdienen, koopt speleritems op de transfermarkt en creëert jouw Ultimate Team om elke tegenstander weg te spelen op het veld.


In FIFA 23 is besloten om het onderdeel ‘chemistry’ in FUT drastisch te veranderen. Het Teamgeestsysteem is aangepast waardoor jij als speler op een geheel nieuwe manier je droomelftal samenstelt.


Een andere vernieuwing is FUT Moments. Met dit speltype in FUT speel je korte, uitdagende momenten in een wedstrijd om daarmee beloningen te verdienen. Sommige momenten zijn daarbij zelfs gebaseerd op levensechte momenten uit een voetbalwedstrijd! Als Haaland in het echt met een omhaal scoort tegen Manchester United (Sorry, Erik!), dan kan een FUT Moment zijn dat jij deze goal moet nabootsen.

FIFA 23 voetbalstadion en voetballers Foden, Grealish en Haaland

Voetballers als superhelden!

Voor FIFA Ultimate Team is Electronic Arts speciaal een samenwerking aangegaan met Marvel. Dat heeft ertoe geleid dat de kaarten van de FIFA Ultimate Team Heroes (FUT Heroes) in FIFA 23 zijn afgebeeld als ware superhelden!


FUT Heroes zijn legendarische voetballers met bijzondere statistieken die je maar wat graag in je team wilt hebben. Enkele voetballers die in FIFA 23 als superheld zijn afgebeeld zijn Diego Forlán, Yaya Touré, Javier Mascherano en onze eigen Dirk Kuyt. Extra leuk is dat elke FUT Hero ook een bijnaam heeft gekregen, waaronder dus Dirk Kuyt The Energizer.

FIFA World Cup Qatar

Het wereldkampioenschap voetbal voor mannen wordt dit jaar georganiseerd in Qatar. Dat is een primeur op twee fronten: nog nooit vond het WK plaats in de Arabische wereld en het WK wordt deze keer voor het eerst in de winter in plaats van de zomer gespeeld. Dat komt door de hoge zomerse temperaturen in Qatar.


Bij de vrouwen vindt het WK in 2023 plaats in Nieuw-Zeeland en Australië. Als jij beide toernooien alvast virtueel wilt beleven dan kan dat, want deze worden na release als gratis dowloadable content (dlc) toegevoegd aan FIFA 23.

Kan het nóg realistischer?

Hoe bewegen de spelers met de bal? Wat gebeurt er bij een dood spelmoment? Hoe reageren verdedigers op een aanvaller? Bij elke nieuwe FIFA game is het altijd de vraag of het nóg realistischer kan. En je voelt het waarschijnlijk al aankomen, dat kan.


Electronic Arts heeft met FIFA 23 voor de PS5, Xbox Series X & S, PC en Stadia de zogenoemde HyperMotion-technologie verder uitgebouwd, onder de noemer HyperMotion2-technologie.

Verschillende voetballers en voetbalsters zijn via motion capture gevolgd om alle bewegingen tijdens een oefenwedstrijd vast te leggen en te gebruiken voor FIFA 23. Dit alles moet leiden tot ultra realistische gameplay.


In totaal zijn er ruim 6.000 animaties opgenomen! Ter vergelijking, in FIFA 22 waren dit ongeveer 4.000 animaties.

Nieuwe gameplay-toevoegingen

Als we kijken naar de gameplay van FIFA 23, dan is er een aantal punten dat we zeker moeten benoemen. Dit zijn onder meer Technical Dribbling, AcceleRATE en Power Shots.


Technical Dribbling: het dribbelen in FIFA 23 is onder handen genomen. Spelers moeten nog sneller en slimmer in staat zijn om met de bal aan de voet te lopen over het veld. Het moet allemaal nog soepeler ogen, dus zijn wij uiteraard benieuwd hoe dat eruit komt te zien.


AcceleRATE: snelheid wordt bepalend in FIFA 23 met AcceleRATE. Deze technologie houdt in dat jij met bijvoorbeeld Kylian Mbappé veel eerder op je topsnelheid zit dan een verdediger met minder snelheid.


Power Shots: komt dat schot! Met deze functie kun jij op indrukwekkende wijze een goal scoren. De kracht van een speler wordt vergroot zodat hij de bal extra hard op doel kan schieten. Let wel op, deze schoten moet jij zelf besturen. Als je even verkeerd richt kan jouw bal dus ook als een vuurpijl op de tribune belanden.

FIFA 23 voetballers

De FIFA Career mode is nét even anders

De Career mode in FIFA 23 ondergaat een aantal veranderingen. Waar wij wel benieuwd naar zijn, is de toevoeging van Player Career Personality. Met deze vernieuwing kun jij de persoonlijkheid van een speler bepalen. Dit doe je op basis van acties op en buiten het veld.


Ga jij bijvoorbeeld langs bij een geblesseerde teamgenoot of negeer je hem? En geef jij een assist op het veld of ga je voor eigen succes? Elke beslissing heeft invloed en bepaalt de sterke en zwakke punten van jouw speler en op welke positie jouw speler het beste uit de voeten komt.


Als jij liever weer aan de slag gaat als trainer, dan heeft FIFA 23 ook iets nieuws te bieden. Waar je voorheen namelijk een eigen trainer moest creëren, kun je nu ook een bestaande coach kiezen. Speel bijvoorbeeld als Jürgen Klopp of Pep Guardiola en sta aan het roer van resp. Liverpool of Manchester City.

De cijfers

Als leuke afsluiter hebben we een aantal cijfers verzameld. FIFA 23 telt in totaal namelijk meer dan 19.000 spelers, ruim 700 teams, meer dan 100 stadions en zeker 30 competities om in te spelen. Over die stadions gesproken, wist jij dat naast de Johan Cruijff Arena nu ook het Philips Stadion is toegevoegd aan de game? Een mooie toevoeging voor de Nederlandse FIFA-fans.


Ook zijn de top 23 beste spelers alvast bekendgemaakt! Karim Benzema staat dankzij zijn geweldige seizoen bij Real Madrid op een gedeelde eerste plek met een overall rating van 91. Andere spelers die dezelfde rating ontvingen zijn Robert Lewandowski, Kylian Mbappé, Kevin de Bruyne en Lionel Messi. Virgil van Dijk is de enige Nederlander in deze lijst, met een overall rating van 90.


Wil jij nog een leuke, nieuwe game scoren? Bekijk dan ook zeker eens onze huidige pre-orders! Kies een game en bestel deze direct voor jouw favoriete console.