Publicatiedatum: 10-1-2022
Pokémonkaarten zijn op dit moment misschien wel populairder dan ooit. Veel kinderen en volwassenen verzamelen de kaarten om hun collectie compleet te maken. Ook het spelen van de officiële Pokémon Trading Card Game wordt wereldwijd nog steeds volop gedaan. Maar hoe werkt dit Pokémon kaartspel nu eigenlijk? Voor Pokémon fans die graag met hun vrienden en vriendinnen mee willen spelen of mensen die gewoon eens willen weten waar de hype nu eigenlijk om gaat: Intertoys is er voor je! In deze blog nemen we je mee in de wereld van het enige echte Pokémon ruilkaartenspel.
Eerst even terug naar het begin: The Pokémon Company werd in 1996 opgericht in Japan met de lancering van de Pokémon Red en Pokémon Green videospellen voor het Game Boy-systeem. De games werden internationaal uitgebracht in 1998 als Pokémon Red en Pokémon Blue. Het werd een enorm succes en Pokémon groeide uit tot één van de populairste en succesvolste entertainment franchises ter wereld dat ondertussen naast Pokémon games ook animatieseries, apps, films en vele soorten Pokémon speelgoed omvat.
Al in 1999 kwamen de eerste Pokémonkaarten op de markt: de Pokémon Trading Card Game was geboren! De eerste set bestond uit 102 kaarten en al snel kwamen er meer extra sets uit, zodat het aantal ruilkaarten bleef groeien. Deze Pokémonkaarten zijn natuurlijk geweldig om te verzamelen, maar ook om gezellig én fanatiek een spannend Pokémon ruilkaartspel met je vrienden mee te spelen. Hieronder volgt een eenvoudige en handige uitleg over het spelen van het Pokémon kaartenspel.
Om het Pokémon kaartspel te kunnen spelen heb je een aantal dingen nodig: een deck van 60 kaarten met een mix van verschillende Pokémonkaarten, een muntje, schadetellers en conditiemarkers voor Poisoned (vergiftigd) en Burned (verbrand). Natuurlijk is het ook handig om een tegenstander te hebben. De beste manier – zo denken wij – om te beginnen met spelen is door een Pokémon themadeck te kopen bij Intertoys. Themadecks bevatten alles wat je nodig hebt om met jouw Pokémon kaartspel te beginnen.
Er zijn 3 verschillende soorten kaarten aanwezig in de Pokémon Trading Card Game: Pokémonkaarten, Energy kaarten en Trainer kaarten. Deze kaarten hebben elk hun eigen regels over wanneer je ze kunt gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar een Pokémon inzetten die een evolutie is zonder dat je de basis-Pokémon in het spel hebt. Je kunt ook maar 1 Energy kaart uit je hand per beurt gebruiken in het Pokémon kaartspel.
Pokémonkaarten zijn natuurlijk de belangrijkste kaarten in je deck. Zonder Pokémon kun je immers niet winnen. Maar net zo belangrijk in het Pokémon ruilkaartenspel zijn de Energy kaarten. Zonder energie kunnen je Pokémon hun aanvallen niet gebruiken. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een goede balans van Energy kaarten in je deck. Ten slotte zijn er de Trainer kaarten. Deze kaarten kunnen je helpen door je in staat te stellen extra kaarten te trekken, eventuele schade van je Pokémon te genezen of je Pokémon terug te trekken. Het is belangrijk om te overwegen welke Trainer kaarten je toevoegt op basis van hoe ze je Pokémon kunnen ondersteunen.
Er zijn geen regels voor het aantal kaarten dat je bij het Pokémon kaartspel van elk type in je deck moet hebben, alleen dat het er precies 60 moeten zijn, en ten minste één basis-Pokémon.
Zoals je misschien weet, beschikken alle typen Pokémon over verschillende zwaktes (weaknesses) en weerstanden (resistances). Deze regel geldt tevens in het Pokémon ruilkaartspel. Deze informatie wordt uitgelegd op de Pokémon kaart zelf. Dit betekent dat een aanval die je doet op een Pokémon van een tegenstander meer schade aanricht als dat type Pokémon een zwakte heeft voor het soort aanval van jouw Pokémon. Andersom is dat natuurlijk ook zo, dus het is altijd goed om in de gaten te houden wat de zwaktes en weerstanden zijn van de verschillende Pokémon.
Je hebt in onze Pokémon speluitleg kunnen lezen welke ingrediënten de Pokémon TCG bevat. Een gevarieerd deck met kaarten? Check. Een tegenstander? Check. Dan kun je beginnen met spelen! Maar hoe werkt het Pokémon ruilkaartenspel precies? Daar gaan we nu wat dieper op in.
Aan de rechterkant van de afbeelding hierboven zie je het speelveld. Dit is waar alle actie gebeurt in dit spannende Pokémon ruilkaartspel! Je plaatst je deck met kaarten in de ‘Stapel’ positie. Hier pak je je kaarten vandaan. Daaronder ligt je weggooistapel. Daar komen alle speelkaarten terecht die 'gebruikt' zijn in het Pokémon spel, bijvoorbeeld een verslagen Pokémon of gebruikte Trainer kaarten. Bij sommige kaarten kun je een kaart van je weggooistapel halen, dus zorg er altijd voor dat je een beetje weet welke kaarten hier liggen. Elke speler moet in het Pokémon kaartspel altijd één actieve Pokémon hebben en die plaats je op de ‘Actieve locatie'. Je plaatst maximaal vijf extra Pokémon op de bank. Je kunt Pokémon wisselen tussen je actieve locatie en de bank als je de kosten voor terugtrekken betaalt, door een effect van je Trainer kaarten of de aanvallen en vaardigheden van Pokémon te gebruiken. Deze zijn ook te vinden op je Pokémon kaarten. Je kunt het Pokémon ruilkaartenspel op verschillende manieren winnen: door al je prijskaarten te pakken of wanneer je tegenstander geen actieve Pokémon meer heeft en ook geen meer op de bank. Ook win je als je deze persoon geen kaarten meer kan trekken. Je verdient een prijskaart door de Pokémon van je tegenstander te verslaan. Heb je alle 6 je prijskaarten gepakt? Dan heb je het Pokémon ruilkaartspel gewonnen!
Er zijn verschillende regels voor het Pokémon kaartenspel die ervoor zorgen dat alles eerlijk verloopt. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar een Pokémon op de bank zetten die een evolutie van een andere Pokémon is zonder dat je dat exemplaar ook in het spel hebt. Je kunt dus niet zomaar een Raichu op de bank plaatsen als je geen Pikachu op de bank of als actieve Pokémon hebt. Je kunt daarnaast alleen Trainer kaarten spelen tijdens je eigen beurt. Sommige kaarten, zoals Items (voorwerpen) en Tools (gereedschap), kun je zo vaak spelen als je wilt, maar er kan maar één Trainer kaart per beurt worden gespeeld. Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat als je het Pokémon ruilkaartspel begint en de allereerste beurt krijgt, je de aanvallen van je Pokémon niet kunt gebruiken en je geen Supporter kaart kunt spelen tot je volgende beurt.
Een Pokémon kan in het Pokémon ruilkaartenspel worden beïnvloed door een speciale status (Special Conditions). De verschillende Special Conditions zijn:
Zo'n statuseffect kan worden veroorzaakt door een aanval van een Pokémon van je tegenstander. Sommige van deze effecten kunnen worden verwijderd met een Trainer kaart en sommige gaan vanzelf weg, als je geluk hebt. Aan het einde van de beurt van elke speler vindt de 'Pokémon check-up' fase plaats. Tijdens deze fase in het Pokémon kaartspel moeten Trainers actie ondernemen met betrekking tot de effecten van eventuele speciale statussen die op hun Pokémon aanwezig zijn. Voor vergiftigd en verbrand worden er speciale markers op een Pokémon geplaatst, voor de andere effecten wordt de actieve Pokémon naar een andere positie gedraaid om aan te geven dat hij is getroffen.
Asleep (in slaap): draai de kaart 90 graden tegen de klok in
Je Pokémon kan zich niet terugtrekken of aanvallen. Tijdens de Pokémon check-up gooi je een munt op. Als het kop is, wordt de Pokémon wakker. Als het munt is, blijft de Pokémon in slaap.
Burned (verbrand)
Tijdens de Pokémon check-up krijgt deze Pokémon 2 schadetellers. Gooi een munt op. Als het kop is, wordt de Burned marker verwijderd en herstelt de Pokémon. Als het munt is, blijft de Burned marker op de Pokémon. Een Pokémon blijft bij het begin van de Pokémon check-up fase twee schadetellers krijgen totdat de Trainer kop gooit en de Burned marker wordt verwijderd.
Confused (verward): de kaart is 180 graden gedraaid
Voordat je met deze Pokémon aanvalt moet je een muntje opgooien. Gooi je kop, dan gaat de aanval door. Maar als je munt gooit gaat de aanval niet door en krijgt je Pokémon 3 schadetellers.
Paralysed (verlamd): de kaart wordt 90 graden met de klok mee gedraaid
Deze Pokémon kan niet aanvallen en je kunt je niet terugtrekken. Na je volgende beurt zal deze Pokémon uit zichzelf herstellen.
Poisoned (vergiftigd)
Tijdens de Pokémon check-up fase krijgt deze Pokémon 1 schade teller.
Een Pokémon kan in het Pokémon ruilkaartenspel worden beïnvloed door een speciale status (Special Conditions). De verschillende Special Conditions zijn:
Als laatste kan je aanvallen. Wanneer je dit doet in het Pokémon ruilkaartspel, dan beëindig je je beurt. Zorg er dus voor dat je zeker weet dat je alles hebt gedaan dat je wilde doen. Als je eenmaal aanvalt kan je niet meer terug.
Je hebt nu hopelijk genoeg informatie om aan de slag te gaan met het spannende Pokémon kaartspel. Misschien heb je al een heleboel Pokémon ruilkaarten in je verzameling, zodat je kunt beginnen met het maken van je eigen deck. Zorg er dan voor dat je genoeg Energy kaarten gebruikt en dat ze overeenkomen met de Pokémon die je in je deck stopt. Als je niet genoeg kaarten hebt en net begint, is het altijd een goed idee om een Thema Deck te kopen. Bij Intertoys natuurlijk! Sommige packs bevatten ook 2 decks, zodat jij en een vriend of vriendin meteen samen het Pokémon ruilkaartspel kunnen spelen.
Als je steeds meer Pokémonkaarten krijgt, kun je je deck uitbreiden en verbeteren op de manier die jij wilt. Op deze manier kun je van een deck echt JOUW deck maken!
De regels die we hebben uitgelegd vormen de basis voor de Pokémon Trading Card Game. Er zijn ook geavanceerde regels die nog uitgebreider zijn en die je kunt leren als je de basis goed kent. Het Pokémon kaartspel is erg leuk om te spelen en bestaat niet voor niets al zo lang. Lukt het jou om een echte Pokémon meester te worden?
Alle prijzen zijn inclusief BTW en andere heffingen en exclusief eventuele verzendkosten.
©2024 Intertoys