Bouw je eigen knikkerbaan

Van start tot finish: hoe bouw je je eigen knikkerbaan?


Publicatiedatum: 16-2-2022

Vergeet je Switch, smartphone en andere schermactiviteiten: de actie rolt live voor je langs! Het ouderwetse knikkeren is weer helemaal terug, maar dan natuurlijk wel in een iets cooler jasje dan destijds op het schoolplein. Op YouTube worden voor een miljoenenpubliek hele knikkerkampioenschappen gestreamd en ook op tv kunnen mensen genieten van spannende knikkerspellen in bijzondere knikkerbaandecors. Nu wil jij natuurlijk niet achterblijven en zelf ook aan de slag gaan met het bouwen van jouw eigen, epische knikkerbaan. Bij wie kun je dan beter terecht voor handige tips dan bij de enige echte speelgoedexpert: Intertoys!

Tips voor jouw knikkerbaan

Bij het populaire tv-programma Marble Mania ziet het er enorm indrukwekkend uit, zo’n grote knikkerbaan in ruimtethema of rondom een Mount Everest van papier-maché. Maar hoe vertaal je dat naar de knikkerbaan in jouw woon- of slaapkamer? Je kunt direct aan de slag met een coole Marble Run of GraviTrax knikkerbaan uit onze collectie. Dat hebben ook onze eigen Intertoys bouwexperts gedaan. Met de verschillende knikkerbaanonderdelen van jouw GraviTrax starterset geef je jouw fantasie ruim baan (haha:P) en kun je zelf de mooiste knikkerbaan bouwen.

Natuurlijk kun je ook zonder set aan de slag. Echte doe-het-zelvers hebben nu namelijk eindelijk een doel voor die mand of vuilniszak vol lege wc- en keukenrollen. Knip ze in de lengte door de helft en zie hoe je direct twee prima baanonderdelen in je handen hebt. Als je de baanonderdelen compleet hebt kun je beginnen met je project. Intertoys heeft een aantal handige tips die je helpen bij het zelf bouwen van een knikkerbaan.
 

Tip 1: Geef je knikkers de ruimte

Niets is natuurlijk vervelender dan fijn bouwen aan je knikkerbaan en ineens tegen de muur aan te botsen of over de hondenmand te struikelen. Oeps, de ruimte verkeerd ingeschat! Bedenk van tevoren hoe jouw baan eruit moet komen te zien met het materiaal dat je hebt en probeer je knikkerbaan binnen de beschikbare ruimte in te passen. Bekijk de handleiding van je GraviTrax set of check de speciale app voor de verschillende opties en afmetingen. Een good old meetlint komt uiteraard ook altijd goed van pas!  

Tip 2: De hoogte in

Je knikkers moeten een weg afleggen van A naar B. Je beste vriend hierbij is natuurlijk de zwaartekracht. Met de baanonderdelen van jouw GraviTrax knikkerbaan starterset maak je een basisconstructie waarmee je een startpunt bouwt. Als je een knikkerbaan bouwt van verzamelde onderdelen; vind dan een platte muur in de kamer waartegen je een startpunt voor je knikkerbaan kunt bouwen met behulp van een aantal stevige, dichte dozen. Begin je liever midden in de kamer voor een leuk, draaiend effect om je startpunt heen? Bouw dan een toren met dezelfde stevige dozen en zorg dat deze niet van hun plaats kunnen schuiven. Met je rollende knikkers zal er immers heel wat beweging zijn die je constructie moet kunnen weerstaan.  

Over een berg gesproken: hoe leuk is dat!? Verzamel een aantal dozen die je van groot naar klein stapelt en plak daar bruin papier of papier-maché tegenaan. Met wattenbolletjes maak je vervolgens een schitterende, besneeuwde bergtop. Een vlaggetje erbovenop en je decor is helemaal af!

Tip 3: Het gaat om de knikkers

Wanneer je knikkerbaan gereed is, dien je natuurlijk één belangrijk element niet te vergeten: de knikkers. De júiste knikkers zelfs, want dit luistert nauwer dan je misschien denkt. De knikkers voor jouw knikkerbaan moeten namelijk niet te zwaar zijn, anders kunnen ze door je baan heen zakken of zijn ze niet vooruit te branden door hun gewicht. Echter, te licht is ook niet handig, want dan blijf je knikkers rapen die uit de bocht zijn gevlogen doordat ze te snel naar beneden roetsjen. De knikkerbanen van GraviTrax bieden een simpele oplossing: de basissets zijn uitgerust met 6 knikkers waarmee je direct van start kunt.

Voor jouw zelfgebouwde baan is het vaak een kwestie van uitproberen. Je kunt jezelf verliezen in de vele soorten knikkers die er zijn, maar meestal werkt het ‘gewone’ formaat knikker het beste. Bonustip: koop verschillende kleuren zodat je je eigen knikkerwedstrijd kunt organiseren. Je knikkerbaan van wc- of keukenrollen zou breed genoeg moeten zijn voor een epische strijd. Let hierbij wel op dat je een startpunt bouwt waarbij alle knikkers tegelijk losgelaten kunnen worden. Maak iets ingenieus om ze tegelijkertijd los te kunnen laten, of gebruik gewoon het stokje van je zojuist opgepeuzelde waterijsje. Wel even schoonmaken natuurlijk, anders blijft alles plakken… en dat wil je niet.
 

Tip 4: Breid je wereld uit

Als volleerd knikkerbaanbouwer ben je op een gegeven moment klaar voor een nieuwe uitdaging. Hier komt onze collectie GraviTrax uitbreidingssets goed van pas. Je kunt kiezen uit verschillende soorten obstakels en handige, losse baanonderdelen waarmee je jouw knikkerbaan naar een hoger niveau tilt. Hoe cool is bijvoorbeeld een heuse looping, trampoline of spiraal? Met de set baanonderdelen van GraviTrax kun je zelf torens, bochten en meer ontwerpen en bouwen. GraviTrax biedt een beginnend en ervaren bouwer vele kansen om de ultieme knikkerbaan te bouwen.

Kan jouw doe-het-zelf baan wel wat pit gebruiken? Probeer dan eens zelf een looping te maken. Zorg hierbij wel dat je knikkers voldoende aanloop hebben om de rol te maken en niet halverwege naar beneden storten. Je kunt ook een tunnel bouwen met hele toiletrollen. Het wedstrijdelement kan verhoogd worden middels een splitsing in je baan met een stiekeme short cut of juist een irritante omweg. Maak het zo gek als je wilt!
 

Tip 5: Film jouw knikkerbaan

Wil je wat inspiratie opdoen en zien wat voor knikkerbaan Intertoys gebouwd heeft van verschillende GraviTrax sets? Check dan onze coole video op deze pagina. Een knikkerbaan bouwen is een superleuke manier voor kinderen om creatief bezig te zijn. Bouw samen met vriendjes en vriendinnetjes en daag elkaar uit tot een strijd der knikkers. Marble Mania bij je thuis! Laat de knikkers los en volg deze met je telefoon om alle actie van dichtbij vast te leggen. Dit is niet alleen leuk om terug te kijken en te delen met je vrienden en volgers, maar ook tof om te delen met Intertoys. Post jouw video met #Intertoys om ons je coole creatie te tonen. Laat de knikkers maar rollen!  

Best verkochte knikkerbanen