Alles wat je moet weten over de PlayStation VR2!

Publicatiedatum: 26-1-2023

Eind februari is het eindelijk zover en volgt de release van de PlayStation VR2 voor de PlayStation 5! Deze virtual reality headset belooft een nieuwe generatie van VR-gaming in te luiden. Maar wat heeft de PS VR2 allemaal te bieden? Wij hebben alles op een rijtje gezet zodat jij precies weet wat je kunt verwachten!


PlayStation VR2

De PS VR2, wat is dat?

De PS VR2 is een virtual reality set bestaande uit de PlayStation VR2-headset en PlayStation VR2 Sense-controller. Het is de tweede virtual reality set die Sony op de markt brengt, ruim zes jaar na de release van de eerste set in oktober 2016.

Met de PS VR2 lijkt het net alsof jij middenin het spel staat. Dankzij de innovatieve PlayStation VR2 Sense-technologie komt jouw gamewereld voor je ogen tot leven.


Dit gebeurt door middel van subtiele headsetvibraties, 3D-audiotechnologie en intelligente eyetracking, in combinatie met de vingerdetectie, haptische feedback en adaptieve triggers van de PlayStation VR2 Sense-controllers.


Dat zijn een hoop woorden, maar laten we het gewoon even lekker in beeld brengen. Zoals Sony het zelf al omschrijft, ‘zien is geloven’:


Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de PS VR en PS VR2?

Het verschil tussen de PlayStation VR (PS VR) en PlayStation VR2 (PS VR2) zit grotendeels in de resolutie van beide headsets. De PS VR2 headset heeft per oog een OLED-display met pixels van 2000 x 2040 en ondersteunt 4K HDR met tot wel 120 frames per seconde (fps). Hiermee krijg je een resolutie die vier keer hoger is dan de oorspronkelijke PS VR.


Daarbij heeft de headset van de PS VR2 een gezichtsveld van 110 graden waardoor je in-game direct meer van de omgeving kunt zien en wordt er gebruikgemaakt van ‘foveated rendering’. Met dit laatste heeft Sony het menselijk oog nagebootst. Dit betekent dat objecten waar je naar kijkt scherp zijn en alles daaromheen wel aanwezig maar minder gedefinieerd en waziger.

PlayStation VR2

Ook beschikt de headset over 4 ingebouwde camera’s en vormen de sensory-functies een essentieel onderdeel in de game-beleving. De sensory-functies zijn, zoals eerder aangegeven, de toevoeging van 3D-audio, headset-feedback en eyetracking.


Met 3D-audio kun je perfect horen waar je vrienden of vijanden zitten door bijvoorbeeld te luisteren naar geweervuur of voetstappen. De in-game audio past zich aan aan de positie waar jij staat en de hoofdbewegingen die je maakt.

PlayStation VR2

Dankzij headset-feedback wordt er een tactisch element aan de PS VR2 toegevoegd. Zo voel jij door de headsetvibraties bijvoorbeeld een pijl vlak langs je hoofd vliegen of de kracht die loskomt bij een optrekkend voertuig.


Ander belangrijk verschil is het gebruik van kabels. Met de PS VR had je meerdere kabels en apparatuur nodig om deze aan te sluiten, wat onder meer ongemak gaf in de bewegingsvrijheid bij het gamen.


Bij de PS VR2 is dat teruggebracht naar één kabel die je direct kunt aansluiten op de PlayStation 5 (PS5) om te kunnen spelen.

PlayStation VR2

Ook de controllers zijn flink onder handen genomen en een stuk ergonomischer geworden. Deze hebben een bolvormig ontwerp gekregen waarmee je de mogelijkheid hebt om nauwkeurige bewegingen en gebaren te maken met beide handen.


Met de haptische feedback in beide controllers voel je subtiele, nauwkeurige vibraties tot intense ritmes. De game laat dus daadwerkelijk voelen wat jij op dat moment aan het doen bent.


Daarnaast zorgen de adaptieve triggers ervoor dat de triggers in de controllers bijvoorbeeld zwaarder worden om in te drukken als je een bepaald wapen gebruikt.

PlayStation VR2

Werkt de PS VR2 enkel met de PlayStation 5 (PS5)?

Kort maar krachtig: ja. Je hebt voor de PS VR2 inderdaad de PS5 nodig om te kunnen spelen. De virtual reality set is niet compatibel met de PlayStation 4 (PS4). Ook games die oorspronkelijk zijn uitgebracht voor de PS VR zijn niet compatibel met de PS VR2 set.

Welke games verschijnen er voor de PS VR2?

Er zijn al de nodige games in ontwikkeling voor de PS VR2, maar Sony heeft recent 13 games aangekondigd die rond de lancering beschikbaar zullen zijn. Gran Turismo 7 wordt een officiële launch titel en ook games als Resident Evil: Village, Horizon Call of the Mountain en No Man’s Sky krijgen een VR2-behandeling.


Voor deze games geldt dat je via de PS5 een gratis of betaalde upgrade kunt downloaden om deze te kunnen spelen op de PS VR2. Je hoeft de game dus niet volledig opnieuw te kopen.


Benieuwd naar de volledige lineup? Werp dan zeker eens een blik op deze officiële blog post van PlayStation omtrent aankomende PS VR2 games.

De technische specificaties samengevat

Last but not least hebben wij hieronder nog de technische specificaties van de PS VR2 headset en PS VR2 Sense-controllers opgesomd. Wij hopen dat je hiermee volledig op de hoogte bent gebracht over deze nieuwste virtual reality set!


Technische specificaties PS VR2 headset:

 • Resolutie: 2000 x 2040 per oog.
 • Verversingssnelheid: 90 Hz, 120 Hz.
 • Lenzen verstelbaar.
 • Gezichtsveld: ca. 110°.
 • Sensoren: bewegingssensor: zesassig bewegingsgevoelig systeem (drieassige gyroscoop, drieassige acceleratiemeter). Draagsensor: nabijheidssensor (infrarood).
 • Camera's: vier ingebouwde camera’s voor headset- en controller-tracking. Infraroodcamera voor eyetracking per oog.
 • Feedback: trillingen in de headset.
 • Communicatie met PS5: USB Type-C.
 • Audio: invoer: geïntegreerde microfoon. Uitvoer: stereoaansluiting voor hoofdtelefoon.

Technische specificaties PS VR2 Sense-controllers:

 • Toetsen: rechts: PS-toets, options-toets, actietoetsen (circkel/kruis), R1-toets, R2-toets, rechter joystick/R3-toets. Links: PS-toets, options-toets, actietoetsen (driehoek/vierkant), L1-toets, L2-toets, linker joystick/L3-toets.
 • Detectie/tracking: bewegingssensor: zesassig bewegingsgevoelig systeem (drieassige gyroscoop + drieassige acceleratiemeter).
 • Feedback: triggereffect (op de R2-/L2-toets), haptische feedback (één actuator per controller).
 • Aansluiting: USB Type-C.
 • Communicatie: Bluetooth versie 5.1
 • Batterij: ingebouwde en herlaadbare lithium-ion batterij.

De PS VR2 set is vanaf woensdag 22 februari officieel verkrijgbaar. Op dit moment hebben wij nog geen pre-order beschikbaar voor de set. Mocht daar verandering in komen, dan kun je uiteraard terecht op onze pre-order pagina!