Monopoly spellen

Onze zes meesterlijke Monopoly tips!


Publicatiedatum: 2-1-2022

Wie kent het niet? Monopoly! Dat wereldberoemde, gezellige bordspel voor de hele familie. Althans, gezellig voor de winnaars. Want ja, verliezen met Monopoly is op zijn zachts gezegd toch iets minder leuk. Bij Intertoys denken wij daarom graag met je mee. Lees nu onze supertips om je tegenstanders een poepie te laten ruiken en uit te groeien tot ultieme vastgoedhandelaar met dit klassieke bordspel.


Tip 1: Kopen, kopen en nog eens kopen

Wees niet te kieskeurig aan het begin van Monopoly. Kopen is de sleutel naar succes, dus koop alles wat binnen handbereik ligt en doe het snel. Op deze manier heb je later in het spel weer een sterke ruilpositie en kun je op meerdere plekken geld innen. Maak niet de fout door je volledig te focussen op de duurdere bezittingen. Juist met minder dure straten heb je veel sneller een monopolie. En hoe duurder de straat, hoe meer geld je kwijt bent aan huisjes en eventueel hotels. Alles op alles zetten en alleen gaan voor de Kalverstraat? Beter van niet.

Tip 2: Ga voor de oranje straten

Deze tip mag wat ons betreft niet ontbreken in je Monopoly strategie, dus let goed op. Wie denkt dat Monopoly namelijk enkel draait om geluk komt bedrogen uit, want meten is weten! En laat het nu net zo zijn dat spelers statistisch gezien het meest op de oranje straten belanden. Dit komt doordat de getallen 6 t/m 8 het vaakst worden gegooid en spelers gedurende een spelletje Monopoly heel vaak in de gevangenis terecht komen. Gooit een andere speler 6 of 8 vanaf de gevangenis? Dan belandt die speler op een oranje straat en is het kassa!

Monopoly classic bordspel
Monopoly bordspellen

Tip 3: Tijd om te saboteren

Monopoly is geen bordspel voor mededogen. Wij raden je daarom aan om geen genade te tonen en je tegenstanders eens goed te saboteren. Sta je op een straat die een andere speler graag wilt hebben? Tijd om die straat te kopen, want een tegenspeler met een monopolie is niet goed voor jouw rijkdom. Bovendien heb je op die manier ook een sterke onderhandelingspositie. Laat je tegenstanders maar flink inleveren als zij per se die ene straat willen hebben.

Tip 4: Woningtekort: bouw huizen, geen hotels

Het bouwen van hotels levert het meeste geld op, toch? Strikt genomen wel, maar tactisch gezien geen al te slimme zet. Aangezien Monopoly 32 huisjes telt, zit er maar één ding op: creëer woningtekort! Hoe meer huisjes jij namelijk in je bezit hebt, hoe kleiner de kans is dat je tegenspelers iets kunnen bouwen. Bouw je toch een hotel? Dan komen al jouw huisjes weer ‘vrij’ in het spel met meer kansen voor de andere spelers. Blijf dus bij maximaal drie huisjes, vraag torenhoge prijzen en betaal het minimale bij de straat van een ander.

Tip 5: Van ruilen komt (soms) huilen

Begin nooit te snel met ruilen. Ruilen doe je het liefst op het moment dat alles is gekocht. Zo voorkom je dat je een straat ruilt die jou later nog een monopolie had kunnen opleveren. En als het aankomt op ruilen, ruil dan nooit een straat tegen een station of nutsbedrijf. Stations zijn alleen rendabel als je ze allemaal hebt en met nutsbedrijven ga je de financiële strijd ook niet winnen. Bovendien zijn deze bezittingen dusdanig verspreid over het bord, dat de kans al veel kleiner is dat spelers hierop terechtkomen.

Monopoly classic

Tip 6: De gevangenis is je redding

‘Ga direct naar de gevangenis, ga niet langs start’. Hoe erg je deze kaart aan het begin ook vervloekt, aan het einde van het spel vormt het jouw reddingsboei. Want hoe meer straten, huizen en hotels er zijn gekocht, des te sneller jij je zuurverdiende biljetjes kwijtraakt. Komt het dus even zo uit en beland je voor de zoveelste keer in de gevangenis? Dan raden wij je aan om gewoon lekker te blijven zitten.


Dat waren alle tips om te winnen met Monopoly! Onthoud ze goed en verras je familie en vrienden bij het eerstvolgende spelletje. Gegarandeerd dat het deze keer een stuk gezelliger zal zijn. Wij wensen je heel veel succes!

Bekijk meerdere Monopoly bordspellen