• Home
  • Nieuwe controller PS5 onthuld | Intertoys

Nieuwe controller PS5 onthuld

Publicatiedatum: 08-04-2020

Sony heeft de nieuwe controller voor de PlayStation5 onthuld! De controller, die de naam DualSense krijgt, beschikt onder meer over een nieuw ontwerp en een ingebouwde microfoon.

Ander kleurpatroon en verplaatsing light bar

Wat allereerst gelijk opvalt aan de DualSense controller, is dat deze beschikt over een ander kleurpatroon dan de huidige DualShock 4 controller. Sony kiest deze keer voor een zwart-wit design. Het gedeelte met de analoge sticks is zwart, evenals de triggers op de achterkant van de controller. Het D-pad, touch pad en het deel met de knoppen zijn wit van kleur. Tegelijkertijd bevindt de light bar zich niet langer bovenaan de controller, maar is deze aan de zijkant van het touch pad geplaatst. Dit maakt de light bar qua beleving een stuk groter.


Haptische feedback en aangepaste L2 en R2-knoppen

Sony wenst met de DualSense™ controller nog meer in te spelen op de beleving tijdens het gamen. Een van de manieren om dat te bereiken is via het inbouwen van zogeheten haptische feedback. Deze vervangt de trilfunctie in de controller en zorgt ervoor dat bepaalde situaties in de game nog beter voelbaar zijn in je handen. Denk bijvoorbeeld aan het rijden door modder en ineens moeten overschakelen naar normaal wegdek. Het verschil in trillingen moet daarbij dusdanig voelbaar zijn in je handen dat het net lijkt alsof jij middenin de game zit.


Naast de haptische feedback zijn ook de L2 en R2-knoppen op de achterkant van de controller onder handen genomen. De weerstand van beide knoppen wordt automatisch aangepast op basis van de acties die jij in-game onderneemt, bijvoorbeeld het schieten met pijl en boog of het slaan met een zwaard. Met het inbouwen van deze nieuwe functies heeft Sony uiterst zorggedragen om het gewicht en de batterijduur van de DualSense controller zo min mogelijk te belasten.


Ingebouwde microfoon en de ‘Create-button’

De DualSense™ controller beschikt over een ingebouwde microfoon. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om snel en direct te schakelen met andere spelers. Echter voor langere chatsessies wordt het gebruik van een headset nog altijd aangeraden. Daarnaast beschikt de controller niet langer over de Share-button, maar gaat deze verder als ‘Create-button’. Sony heeft aangegeven dat de Create-button een verlenging is van de Share-button met een extra functie. Het opnemen en delen van gameplay moet met deze button een nieuwe impuls gaan krijgen. Meer informatie over de Create-button wordt op een later moment bekendgemaakt.


DualSense: een verlenging van de gamer

Concluderend benadrukt Sony dat de DualSense controller een verlenging moet zijn van de gamer. De controller moet dusdanig in de handen liggen dat jij als gamer direct het gevoel krijgt dat je middenin de game wordt geplaatst. Naast alle nieuwe functies is daarbij uiterst aandachtig gekeken naar de ergonomische functie van de controller. De DualSense is door een wijd bereik aan gamers getest om de comfortabele manier van gamen te waarborgen.


Update: De PlayStation 5 is inmiddels verkrijgbaar maar helaas niet op voorraad. Houd deze PlayStation 5 pagina goed in de gaten voor het laatste nieuws!